nahrávám

Doporučení pro skladování a konzumaci burčáku

Doporučení pro skladování a konzumaci burčáku

Doporučení pro skladování a konzumaci burčáku

29.09.2020
Pojďme se podívat na osvědčené rady a tipy jak burčák skladovat tak, aby vydržel v té nejlepší formě.

Doporučení pro skladování a konzumaci burčáku

Sezóna burčáku je v plném proudu! Konzumaci tohoto lahodného moku si ale můžeme užívat až do konce listopadu. Pokud si skleničkou budete chtít třeba zpříjemnit večer, je důležité vědět, jak ho správně skladovat.

 

Skladování burčáku je totiž daleko složitější než skladování klasického vína. Nesmíte zapomenout na to, že kvasinky v burčáku neustále pracují a přeměňují cukry na alkohol. Snadno se tak může stát, že se vám nápoj zkazí, v horším případě může dokonce vybouchnout.

Burčák byste měli ideálně uchovávat v nádobách, které jsou odolné vůči tlaku. Místo skleněných lahvích zvolte raději plastové. Ani ty ale nezaručí, že vám burčák vydrží do dalšího dne. Musíte dodržovat ještě několik dalších pravidel.

Když si burčák dovezete domů, první věc, kterou musíte udělat, je povolení uzávěru. Jinak oxid uhličitý, který během kvašení vzniká, nebude mít kam unikat, natlakuje nádobu a hrozí výbuch. Na to myslete i tehdy, když budete chtít dlouho stojící utaženou lahev otevřít, může se totiž stát, že vám její obsah "vymaluje" pokoj.

Možností je také udělat do víčka díru. Někteří vinaři radí naplnit lahev jen do tří čtvrtin a zmáčknout ji tak, aby hladina stoupla až k hrdlu. Postupně se sice nafoukne do původního tvaru, ale nevybouchne.

Při pokojové teplotě burčák příliš dlouho nevydrží, v lednici se ale kvašení zpomalí a budete si ho moci vychutnat klidně i druhý třetí, čtvrtý den. Pokud chcete docílit nejlepší chuti, nechte ho před konzumací chvíli ohřát na sluníčku.

Nejlepší je burčák ihned po zakoupení vypít, popřípadě ho vypít maximálně druhý či třetí den. Pokud si jej koupíte v tom nejlepším, není na co čekat a je ho potřeba vypít ihned. Jakmile se přehoupne do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, většinou již není tak dobrý.

 

•             Mladý burčák – je sladší a má méně alkoholu

•             Řezák - fáze po zlomení, kdy je burčák více alkoholický

•             Pozdnímu burčáku se říká mydliňák - má ostrou alkoholovou chuť

Pokud nepatříte mezi nadšence burčáku, můžete si udělat radost v naší e-vinotéce na eshopu nebo přijít osobně do naší vinotéky a vybrat si stáčená nebo lahvová moravská vína v té nejlepší kvalitě.

Těšíme se na vás.
Tým Elektro Efekt Klatovy

IMAGE:

POTŘEBUJETE PORADIT? KONTAKTUJTE NÁS!

Náš proškolený personál se Vám bude plně věnovat a pomůže Vám najít nejlepší možné řešení, které bude vyhovovat Vašim potřebám a požadavkům.
Naše vinotéka byla zařazena do nejrozsáhlejší databáze e-shopů vinařů z Moravy a Čech.

 

ELEKTRO EFEKT S. R. O.
SPORTOVNÍ 783
339 01  KLATOVY

Prodejna elektro:
Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 824 420
E-mail: prodejna@elektroefekt.cz
E-mail: info@elektroefekt.cz

E-shop:
Mobil: +420 725 907 946
E-mail: eshop@elektroefekt.cz
E-mail: marketing@elektroefekt.cz

Vinotéka, sklep:
Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 824 420
E-mail: vinoteka@elektroefekt.cz
E-mail: info@elektroefekt.cz

FACEBOOK: efektelektro

INSTAGRAM: elektroefekt

WEB: www.elektroefekt.cz



Sdílejte nás!