nahrávám

Jak vytvořit neodolatelný steak?

Jak vytvořit neodolatelný steak?

Jak vytvořit neodolatelný steak?

17.7.2017
Máte rádi šťavnatý steak? Připravte si ho i v pohodlí svého domova...

Základem úspěšného grilování a šťavnatých steaků je kvalitní a vyzrálé maso. 

  1. Před přípravou nechte maso minimálně hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Zbavte maso tuhých blan, ne však tuku, který mu dodává chuť a brání vysušení. Vazivo odstraňujte opatrně, abyste neporušili svalovinu, z níž by pak vytekla štáva.
  3. Názory na použití soli se různí, obvykle však převažuje doporučení solit maso až po tepelné úpravě. Dobrou službu udělá kvalitní mořská sůl doplněná čerstvě mletým pepřem.
  4. Osušené steaky umístěte na dokonale čistý a dobře rozehřátý rošt.
  5. Prudce zapečte z obou stran, poté dopékejte při mírnejší teplotě.
  6. Na gril maso položte tak, abyste po čtvrtině doby nutné k správnému propečení pootočením o 45° utvořili typickou mřížku na povrchu. Po otočení položte steak na jiné místo – má vyšší teplotu než to původní.
  7. Minutu před koncem grilování mírne stáhněte teplotu a zkontrolujte stupeň propečení teploměrem, případně použijte test palcem – čím více lze maso zmáčknout, tím je syrovejší. Dá-li se stlačit slabě, je středně propečené, zcela propečené klade odpor.
  8. Pro všechny úpravy platí stejný závěr – po grilování je třeba nechat steak 5–20 minut odležet na horkém talíři nebo po straně grilu při teplotě 65 °C. Štávy a vůně se tak rovnoměrně rozloží.

Kromě investice do kvalitního masa je potřeba pořídit vyhovující gril,
naučit se správně ho obsluhovat a dodržovat všechny technologické postupy.

Pokud jste příznivcem "kouřového" aroma, které je pro letní grilovačky typické, bude pro Vás jako dělaný klasický gril na dřevěné uhlí. Masu, zelenině a dalším pochoutkám dodá typickou chuť, kterou elektrický gril vykouzlit nedokáže. Pokud však nemáte možnost grilovat venku, raději si ho nepořizujte. Není vhodný do bytu ani na balkón. Je potřeba pamatovat na to, že manipulujete s žhavým uhlím a kouř by mohl budit dojem, že ve Vašem bytě hoří. Zastáncům zdravé výživy či lékařům však gril na dřevěné uhlí velikou radost nedělá. Odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí vznikají zplodiny, z nichž se některé řadí mezi karcinogenní.

Elektrický gril do bytu i na balkón

Grilujete-li převážně v bytě nebo na balkóně panelákového domu, bude pro Vás bezesporu nejvhodnějí elektrický gril. V nabídce najdete spoustu variant a provedení, přičemž některé z nich budou zároveň i designovým prvkem Vaší kuchyně. Díky minimu kouře na Vás sousedi uprostřed “grilovačky“ nezavolají hasiče, v domnění že u Vás hoří. Při přípravě pochoutek na elektrických grilech nevznikají žádné karcinogenní zplodiny a radost by z Vás tak měli i poradci v oblasti výživy. Jedinou nevýhodou je závislost na elektrické síti. Obrovskou výhodu však máte v tom, že grilování pro Vás může být celoroční záležitostí.


3 tipy na závěr

  • Steaky nikdy nenaklepávejte.
  • Prvotřídní řezy nenakládejte do marinády ani oleje – tento postup se hodí pro levnější druhy masa.
  • K manipulaci s masem nikdy nepoužívejte vidličku – z masa by vytekla štáva. Vhodným náčiním jsou grilovací kleště.

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás!

Náš proškolený personál se Vám bude plně věnovat a pomůže Vám najít nejlepší možné řešení, které bude vyhovovat Vašim potřebám a požadavkům.

ELEKTRO EFEKT s.r.o.
Sportovní 783
339 01 Klatovy

Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 824 420
E-mail: eshop@elektroefekt.cz; marketing@elektroefekt.cz